Mama Wolf arbetar med snöbollskrig

Sista året har det startats många eventbolag i Luleå och Piteå. De arbetar med olika typer av arrangemang och event. Ett event som gick av stapeln på universitetsområdet i Luleå den 25 februari var YukigassenEn tävling i snöbollskrig som pågick parallellt med studentmästerskapen i fyrverkerier. Projektledaren för Yukigassen var Karin Jonsson som driver eventbolaget ”Mama Wolf” på Acusticum området i Piteå.

 Jag besöker Mama Wolf för att få mer kunskap om bolagets start, utveckling och framtid. Det är också intressant att få höra om Karins syn på städerna Luleå och Piteå, för jag vet att hon inte kommer från Norrbotten. Karin tar emot på sitt kontor i ett annex till Acusticum, där några andra bolag som arbetar med film och sociala medier också sitter. En stor Collie som ser ut som en varg finns på kontoret, väldigt passande med tanke på bolagsnamnet Mama Wolf.

Karin Jonsson/Mama Wolf. Foto: Almkvist

Karin flyttade från Östersund, Jämtland för att börja utbildning i Piteå och blev sen kvar. Hon gick utbildningen Upplevelseproduktion, LTU på Campus i Piteå 2006-09.  De var 21 tjejer och en kille som var studenter. Den sista hösten hade hon på praktik hos Tomas Riklund AB och blev sen kvar där i 2 år innan hon 2011 startade eget aktiebolag. Ett av hennes stora uppdrag har varit att hålla i LTU;s 40 års jubileum. Universitet har även anlitat henne för den årliga Yukigassen. Det har verkligen varit ett privilegium att få stora uppdrag i en företagsstart, det har gett firman en stabilitet och trygghet. Jag har fått arbeta med det jag vill. Ibland samarbetar jag med andra Eventbolag i Luleå och Piteå och det fungerar utmärkt. Event är väldigt intensiva och kräver verkligen sin själ och hjärta, ofta hamnar jag i en slags antiklimax när de är slut. Eventarbetet kan delas upp i faserna; konceptutveckling, projektledning och produktion. Ibland har jag som omväxling tagit på mig att göra utvärderingsjobb för projekt t ex. DesignLabland.

Beskriv din bakgrund och hur det är bo och jobba i Piteå/Luleå.

–       Jag kommer från en familj med entreprenörer. Så när jag fick kontakt med dåvarande Idéhuset på LTU, så kändes det bara naturligt att sedan starta eget. Jag gillade flexibiliteten mellan utbildning, företag och Idéhus/inkubatorer. Jag hade en plats på Go Business med min enskilda firma och det var ett fantastiskt ställe att möta andra som höll på att bygga sina bolag. Nästan alla mina studiekamrater flyttade efter utbildningen tillbaks söderut där de ofta kom ifrån. Många hamnade i Stockholm, men Karin stannade i Piteå. – Jag tror det beror på att jag direkt när jag kom till Piteå ville skapa ett liv utanför skolan. Jag klev in på Krokodil och skaffade vänner och extraarbete där. Det var ett bra sätt att komma in i Piteå. Det var också en väldigt härlig stämning på Krokodil – det är ett nav för mycket av Piteås kultur och kulturliv. Det har jag verkligen uppskattat, den typen av byggnad och plats.

Vad visste du om Luleå och Piteå innan du flyttade upp och vad har du nu för uppfattning?

Karin skrattar – En person hemma, sade till mig att det var tur att jag skulle till Piteå, för i Luleå var det bara industrier.  Piteås har en positiv anda, som känns kärleksfull och närande. Det har varit lätt för mig att komma in i staden och lära känna människorna här. Rent yrkesmässigt är det lätt att komma in i Luleå men det känns svårare ur ett privat perspektiv. I Luleå finns dock en stor del av min arbetsmarknad, det finns en större rörelse av kulturarrangemang i Luleå. Det är ljusfestival, musikfestivaler och kulturens hus har massor med evenemang. I Piteå görs arrangemang ofta inhouse av kommunen själv, det vore bra om man kunde göra mer utlägg. Men i slutändan gäller det att bygga sina egna nätverk och kontakter. Men det går att få hjälp på vägen. Projekten Green House och Checkpoint Young som Norrbottens Handelskammare driver har varit värdefulla för mig.

Hur ser dina framtidstankar ut om var du ska bo och verka?

Vi får se, men just nu trivs jag väldigt bra med att bo och jobba i Piteå och Luleå, men det är klart att tillexempel en stad som Umeå lockar inför Kulturhuvudstadsåret 2014, avslutar Karin innan hon ska gå ut med hunden och krama lite snöbollar.

Ansvarig för Yukigassen på Ltu. Foto: Almkvist

MAMAWOLF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s