Mer ”fria” medel behövs

Jag har läst på kring begreppet ”innovations strategier” och deltagit på en konferens om innovationsstrategier i ett samarrangemang mellan Norrbotten och Västerbotten. ”Innovationsstrategier” är ett inneord just nu. Förenklat kan man säga att det handlar om att hitta metoder och strukturer som kan bidra till regional utveckling. Andra ord i sammanhanget är kluster, entreprenörskap och kreativitet.

Jag åker till Håkan Ylinenpää, professor vid Institutionen för ekonomi, teknik & samhälle och avdelningen för innovation och design vid Luleå tekniska universitet. Hans avdelning forskar kring småföretag och kompetensutveckling, Knowledge Management, innovationer och innovationssystem. De har publicerat många intressanta artiklar och forskningsrapporter, men vad säger han själv, omsätts teorierna till praktik i regionen?

 Håkans rum är ett stort rum belamrat med litteratur från golv till tak. Rummet ligger långt bort i en lång och smal universitetskorridor. Det är inte många på plats i kontorsrummen, de håller säkert i kreativa föreläsningar just nu, tänker jag. Vi går längst bort i korridoren och sätter oss i fikarummet med stora glasfönster och ett dagis på undervåningen. Jag ber Håkan att hjälpa mig att bena i det här med strukturer för förändring.

 –  Man kan skilja på olika typer av innovationssystem. I länder som Tyskland och Sverige dominerar det man kallar institutionella innovationssystem. I USA har man mer av entreprenöriella, innovationssystem. De institutionella systemen jobbar med en Top down metod, det innebär att beslutfattare högre upp i hierarkin bestämmer saker som sedan implementeras nedåt i organisationerna. Den andra typen de entreprenöriella systemen är mer organiska till sin karaktär. Man arbetar mer Ad Hoc. I det förstnämnda systemet arbetar man t.ex. med ”långa pengar” Strukturfonder är ett exempel på det. Det har man oftast inte i de entreprenöriella systemen. Jag ber honom konkretisera vilka aktörer i Sverige som jobbar på vilka sätt. Vinnova är ett exempel på en myndighet som promotar institutionella system/program medan Tillväxtverket ibland ger utrymme för mer entreprenöriella system/program, säger Håkan

Mer "fria"medel behövs för regional utveckling. Foto; Almkvist

- Mer "fria"medel behövs för regional utveckling. Foto; Almkvist

Om du fick vara den gode diktatorn, vad skulle du göra då, undrar jag. Hur kan regionen utvecklas ytterligare? Håkan blir helt tyst. Bra fråga säger han till slut.

–       Jag skulle se till att skapa mer ”fria medel” i regionen. I dag har vi system där befintliga pengar från regionen växlas upp i strukturfondsprojekt. Det är ju bra att de pengarna kan bli större så men problemet är att mindre aktörer, bolag och organisationer har svårt att komma åt dessa pengar. Det kräver en stor organisation med bra likviditet och resurser att hantera den relativt komplicerade byråkrati som dessa strukturfondsprojekt innebär. En mängd aktörer som skulle kunna göra nytta kommer inte åt dessa medel, och då tappar vi utvecklingskraft. Förr fanns det t ex medel på Länsstyrelsen som inte var så byråkratiskt uppbundna, men sådana medel är svårt att få tillgång till idag.

I en region som Norrbotten tror jag också det är viktigt att investera långsiktigt i vad man kan kalla en ”entreprenöriell pedagogik”.  Ska jag uttrycka det enkelt så handlar det om att huvud, hjärta och fötter måste hänga ihop i t ex skolsystemet på olika nivåer. Man måste tänka klokt och långsiktigt, vara genuint passionerad och sann i sina budskap och hur man kommunicerar. Och man måste promenera där människor faktiskt befinner sig. Tjänstemän och politiker måste vara nära medborgarna och bolag måste bli bättre på att nätverka. Så enkelt och så svårt är det.

Håkan Ylienpää, Ltu

LITTERATURTIPS

Research, industry and public sector co-operation: a dynamic perspective
  

Sandström, A & Ylinenpää, H.2012 i : International Journal of Innovation and Regional Development . Publikation : Forskning – peer-review ›Tidskriftsartikel

When critical mass can become a mess: a contingency model of regional innovation dynamics

Örtqvist, D & Ylinenpää, H.2011 Publikation : Forskning – peer-review ›Konferensbidrag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s