Kvistklänning och gruvsmycken

Kvistklänning och gruvsmycken

Manjak är ett nystartat företag på inkubatorn Krenova, i Luleå som gjort en uppmärksammad klänning av grenar. Jag är på Krenova för att träffa Johan, Irina och Camilla för att få höra om deras bakgrund och affärsplaner.

Manjak. Foto; Almkvist

Manjak. Foto; Almkvist

Johan och Irina är civilingenjörer i botten medan Camilla är utbildad inredningskonsult och har dessutom läst kurser vid Borås textilhögskola. Deras designintresse blev starkare med åren och det ledde till att de nu har startat Manjak. Det är ett unikt design- och mode företag, vars vision är att sticka ut. Utöver egna produkter gör vi även designuppdrag till företag och privata kunder. Vi samarbetar tätt med olika stylister, fotografer och reklambyråer, berättar Johan. De driver företaget vid sidan om deras respektive jobb och sitter i inkubatorn delar av veckan. De vill skynda långsamt när de bygger sitt företag så det känns rätt. Manjak är ett enskilt bolag i startuppfasen med förhoppningen att någon gång i framtiden kunna ombilda företaget till ett AB. Det viktiga för oss är att ha kul och få göra kreativa saker, säger Camilla.

– Var är ni idag i er affärsutveckling undrar jag?  Vår grenklänning fick ett stort genomslag och har varit med på Granddagarna i Stockholm i början av året.  Det är en symbol för vår unika design, som gett oss bra uppmärksamhet, berättar de.

Smycke från gruvan. Foto; Mikaela Larsson

Smycke från gruvan. Foto; Mikaela Larsson

De beskriver hur de i dagsläget arbetar vi med 3 olika produkter. Stickat är en produkt, klänningar och kjolar en annan och accessoarer den tredje produktkategorin.  De skapar halsband, ringar och örhängen från järnpellets som finns i en av LKAB:s gruvor på 1000 meters djup. De säljer smyckena bland annat i Norge och i Kiruna. – Det vore kul om LKAB skulle vilja ha våra smycken som företagspresenter, säger Camilla. Johan berättar att de tror att deras framtida kunder finns i Barentsregionen och att de behöver lära sig mer om den internationella marknaden och hur den ska bearbetas och att de hoppas få hjälp av Krenova med den uppgiften. – Vi skulle gärna se en mentor som kan stötta oss i vår utveckling. Vi är nya i Luleå och behöver också hitta lokala mötesplatser. Inom IT-branschen finns det starka nätverk och årliga mötesplatser/event. Sådant skulle behöva utvecklas inom de kulturella och kreativa näringarna, det är konstigt att branscherna fungerar så olika. Vi är tacksamma över kontorsplatsen på Krenova och att vi har andra jobb i ryggen att komplettera med i startuppfasen. Vi känner oss trygga i vår utveckling och platsen här ger oss tid att utveckla ett starkt varumärke, avslutar Johan.

Kvistklänning. Foto; Andreas Harnemo

Kvistklänning.Foto; Andreas Harnemo

WWW.MANJAK.SE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s