Veckans spaning – bland kor och vattendrakar

Det här är mina reflektioner kring vad som hänt den senaste veckan.

Jag märker att det uppstår väldigt många parallella tankar och rörelser just nu. Det är nästan märkligt. Alla känner vi till vad som hänt i musikbranschen sen ett par år tillbaks. Det har skett stora strukturomvandlingar där artister och konsumenter idag kan mötas utan de stora skivbolagens styrning. De senaste årens teknikutveckling har inneburit att många mellanled kapats bort. Jag ser samma sak hända på en mängd andra plan. Intresseorganisationer som inte är vassa och aktiva nog tappar medlemmar. Ungdomar fixar egna idrottsklubbar och sponsorer istället för att vara med i redan etablerade, för att de vill styra och bestämma själva. Det är mycket uppbrott där tidigare anställda i olika företag kastar loss och startar eget, för att kunna ägna sig mer åt det som de tycker vara kreativitet och mindre tid åt annat. Människor som tidigare inte känt varandra hittar gemensamma intressen och skapar nya konstellationer på fysiska och/eller digitala mötesplatser. Det som framstår som tydligast är en stark vilja att själva hålla i och kunna styra en utveckling. Men man vill göra det i samverkan med andra. I tillfälliga och lösliga nätverkskonstellationer, som har ett syfte här och nu, kanske inte i morgon. Och när teknikutvecklingen är så snabb så måste man själv vara mer lättrörlig och dynamisk om man ska kunna fånga upp och ta tillvara möjligheter som kommer i ens väg.Möte med kött och mjölkbönder på Norrbottens Teatern

I förra veckan var jag inbjudan till en afton på Norrbottens Teatern av Lantbrukarnas Riksförbund (en av Norrbottens Teaterns sponsorer). Man ville diskutera Norrbottens framtid ur ett matperspektiv. Man vet att det finns en växande marknad för lokalproducerad mat samtidigt som man inte når ut till konsumenterna. Hur löser man det? Handlare/grossister köper inte av för små matproducenter, för att de inte kan erbjuda stora volymer. Mjölk och köttproducenter vet inte hur och var man ska agera för att själva nå ut till konsumenterna. Här borde det finnas möjligheter för företagare inom KKN att leverera lösningar/tjänster. Bra produkter finns redan. Hör av er till mig om ni har konkreta ideér kring detta. Jag blir också alldeles yr i mössan av hur många människor som skulle kunna dra nytta av varandra om de bara kände till varandra och jag försöker koppla ihop så många jag bara förmår. Jag noterar också att en del invånare tycker att Luleå sålts sig till Facebook medan andra tycker att Facebook är det bästa som hänt Norrbotten på länge och att man nu har fått ett världsbrand att profitera på, som man bara måste utnyttja.

Jag har också sprungit på en massa filmfolk, för i Luleå och Älvsbyn pågår inspelningen av ”Magnetisören” där Lars Hallström regisserar med Lena Olin och Persbrandt som skådespelare. På sin lediga tid lyssnar de på en Isorkester på Udden i Luleå, åker skidor runt omkring i länet och vandrar på isvägen i Luleå och tycker att Norrbotten är en alldeles fantastisk plats. Jag noterar att ”bastudebatten” till slut innebar att VD;n för Swedish Lapland avgick och även om det är smärtsamt för vederbörande så tror jag i det långa loppet att det slutresultatet är viktigt för länets framtid. Sen anmäler jag mig till Facebok Mobile HACK i Stockholm, tillsammans med sju män från Luleå, för att vi måste få in fler kvinnor i den här branschen. Jag ska försöka bidra till det och behöver draghjälp av olika slag. Hör av er om ni har idéer och synpunkter på detta. När jag sen sätter mig på ett fik i Luleå och planerar kommande veckas möten, så gör det jag tycker mycket om. Jag smyglyssnar på de andra cafe´gästerna och hör 16 åringar säga till varandra att det var bättre förr, innan facebook kom och allt blev så uthängt och utslängt och jag hör pensionärer sitta och prata om ”paddor” och att de ”gogglar” och ”Wordfjuktar”. Det är en spännande tid vi lever i där befintliga positioner och strukturer är i omvandling och där tekniken på gott och ont är en stark pådrivare i förändringen och där kulturen, inte minst med helgens utställning på Kulturens Hus i Luleå gör att åtminstone jag för en stund landar i mitt kaos, ser sammanhang och andas lugnt igen. Det är verkligen Vattendrakens år 2012.

Reflektion nr.2/2012.03.05

2 tankar om “Veckans spaning – bland kor och vattendrakar

  1. Filmen som Lasse Hallström håller på att spela in heter väl Hypnotisören snarare än Magnetisören.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s