Veckans spaning – en norrbottnisk hacker triumferar!

Är alldelens upplyft efter gårdagens Stockholmsvistelse. Johan Nordberg, ung hackare från Luleå med sitt team, vann hacktävling på Facebook Road Show/ Mobile Hack i Stockholm och dessutom i TVÅ KATEGORIER;  Bästa sociala app och Over All klassen. Dessutom var Stockholm (i alla fall Kungsholmens busskurer) tapetserade med Ltu affischer med budskapet ”Great ideas grow better below zero”. Känns som att vi i norr är heta just nu. Jag var för övrigt en av tre deltagande kvinnor bland ett hundratal (mest unga) män, återstår en del att göra för att få in fler kvinnor i branschen. Hade dock ett glädjande och intressant samtal med Tore Johnsson på företaget  Neava, kring deras strategier för att få in fler kvinnor i branschen och företaget. Ber att få återkomma i ärendet. Från Luleå var vi en delegation på 10 personer, som ville lära oss mer om nästa steg i utvecklingen av Facebook och sociala medier. Bolagen som följde med var väldigt glada efteråt och en del skulle jag nog vilja säga blev en aning positivt stressade. Mycket att lära sig för att sin tur kunna lära kunder nya affärsmöjligheter och därigenom själva utveckla sin egna affärer. Dagen innan var det presskonferens angående nästa steg av Facebook etableringen och det intressant att försöka förklara för de närvarande journalisterna den här relativt ”nya branschen” där mycket av gamla strukturer och affärsmodeller ställs på ända. Här har vi som är verksamma på olika sätt en stor uppgift framför oss. Vi måste bli riktigt vassa på att skapa synlighet och tydlighet.

Jag vet också att det efter denna vecka kommer att hända mycket i Luleå och Piteå framöver,  för att skapa regelbunden kompetensutveckling både för bolag (och medier). Det kommer att bli föreläsningar och workshops som handlar om djuplodande ny teknik, om kreativitet och om utvecklingen kring KKN ur ett humanistiskt perspektiv. Tanken är att såväl programmerare, kreatörer och företagsledare ska kunna hitta tillfällen som känns skräddarsydda för just dem men även att det ska erbjudas möjligheter att gå på sådant som är nytt för en och som kan innebära nya möten och nya utvecklingsmöjligheter. Det finns väldigt många bra aktörer och doers, i Luleå och Piteå just nu, i olika befattningar och på olika platser som kommer att speeda på utvecklingen av Norrbotten.

I veckan har jag också haft äran att träffa Gunhild Stensmyr som är entreprenör inom konstområdet och som håller på att bygga upp världens bästa konstmuseéum i Torndealen eller Norrbottens Lousiana som hon själv uttrycker det. Jag har också haft äran att träffa Michael Stenmark, som är en utflyttad Lulebo som har många strängar på sin lyra och ett världsomspännande kontaktnät inom många delar av de kulturella och kreativa näringarna. Båda har sina rötter i norr och ett stort intresse av att kunna vara med och utveckla Norrbotten på olika sätt och så har jag avrundat veckan med projektet styrgrupp och fått uppdatera dem och fått viktig feedback.

Det jag INTE har gjort är att vara hemma och röja upp de administrativa delarna. Så med risk att sänka mig själv, så lägger jag här ut en bild av den kommande söndagskvällens arbete. Nu checkar jag ut för denna vecka, tar på mig träningskläderna för att köra sk….ur mig på en spiningcykel. Tack för alla trevliga kommentarer på bloggen och så hörs vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s