En vecka full av lyckade misslyckanden

Li Scarin, Massa Media

Li Scarin, Massa Media

Vet inte varför riktigt men den här veckan har jag lagt märke till talet om misslyckanden och vilken välsignelse det kan vara. Jag är på Q.S Medias föreläsning och lyssnar till Li Scarin, på radio/tv produktionsbolaget Massa Media som berättar hur hon gått ordentligt på pumpen när hon försökte sälja in sin första pilot till ett tv-program. Det är en smärtsam och mycket underhållande historia. Tillsammans med ett uselt pilotprogram skickade hon ett långt brev fullt med ursäkter. – Precis som man INTE ska göra påpekar hon. Men i det här fallet var det tur, för bums satte sig två från SVT Umeå i bilen och åkte upp för att prata med henne och det tack vare att hon faktiskt skrivit brevet. Idag har hon rott hem flera stora produktioner, tack vare den första rejäla missen och allt hon lärde sig. Jag har också pratat med en livsstilscoach vars drömuppdrag vore att få ta sig an ett idrottslag i motgång. Han är övertygad om att den resa ett sådant lag skulle behöva göra är den inre. Att nyckeln inte alltid ligger i att skaffa nya spelare. Han berättar en fascinerande historia om Ingemar Stenmark som enligt honom alltid mentalt tränade mot sig själv. Det var det som gjorde honom så unikt bra. Misslyckas måste man titta både inåt och ofta åt ett annat håll än det man sist försökte med.

Sen pratar jag med några bolag för att bolla ett par frågor och märker hur mycket vi pratar om tidigare erfarenheter av projekt som inte rotts i hamn av olika anledningar. Hur nära det är mellan goda intentioner och platt fall ibland. Och jag tänker –Välsignade vare deras tjocka pannben som får dem att fortsätta framåt i alla fall. Jag träffar Lantbrukarnas Riksförbund för jag vet att den intresseorganisationens bönder har fantastiska livsmedel som inte hittar fram till sina kunder för att logistiska strukturer med stora mellanhänder sätter stopp. Vi diskuterar hur de kulturella och kreativa näringarna ska kunna hjälpa till framöver. Jag möter en tant i en bil som kör mot trafiken på ett väldigt misslyckat sätt, som dock slutar väl. Och jag lyssnar på datakonsultsäljaren som berättar hur de i sin tur använder säljare som får provision om de förmedlar affärer till dem och jag känner mig riktigt misslyckad.

Thomas Mai, film/sociala medier expert

Thomas Mai, film/sociala medier expert

Jag har tidigare på dagen kopplat ihop Thomas Mai en dansk, som är en av världens främsta experter på film och sociala medier, som bor i Australien med en engelsman boende i Skellefteå som vill marknadsföra norra Sverige genom sin fantastiska youtubeproduktion Big Steve. Shit jag borde ha tagit betalt tänker jag men kanske inte i alla fall. Men det är intressant att notera hur självklara strukturer i en bransch är främmande för en annan. Och jag läser min Buddha – When you lose, don´t lose the lesson. Och jag tänker på Rocky Balboa – Det handlar inte om hur man bär upp segrarna utan hur man hanterar förlusterna. Och veckan avslutar jag på en fest på Hamnkontoret i Luleå, som numera rymmer en massa företag inom KKN. Där fastnar jag i en intensiv diskussion med exkocken Axel. Vi pratar om misslyckade råbiffar.

Trevlig helg, må den bli lyckad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s