Producent Daniel Elfström, en multitaskare

Hur mycket kan man egentligen multitaska?

Om någon skulle be mig beskriva Daniel, som äger produktionsbolaget Muskot Media AB i Luleå, så skulle jag säga tre saker. Han dricker MÅNGA koppar kaffe per dag, han kör OFTA som en tätting mellan Malmfälten och Luleå och SENA kvällar vill han ha råd på Facebook om hur vida han ska åka hem bums eller lite senare.

2009 flyttade han in på Bolagshuset på Kronan (där jag också hade mitt Filmpool Nord kontor). Han hade flyttat från Gällivare där han var anställd på produktionsbolaget Imega Film & Television. Han kom som en frisk fläkt för att arbeta med kommersiell film; reklam och info. Jag minns fortfarande tempot han producerade sina korta reklamfilmer med. Jag som var van med långfilmens stora team och betydligt långsammare produktionsapparat var lätt förundrad.

Nu har det gått tre år och det kändes som dags att följa upp hur det faktiskt gått med affärerna. – Det här året har varit alldeles lysande. Jag har fördubblat min omsättning och fått in duktiga medarbetare. Angelica Eriksson är fotograf/kamera och så jag har ett par andra personer anställda på timmar. Frida Grönlund t ex som redigerare. De har båda gått på TV produktion i nya medier, i Piteå/Ltu. Angelica har haft praktikplats hos mig i tre månader och sen årsskiftet är hon anställd, berättar Daniel.

Muskot redigerar

Muskot redigerar

Han fortsätter – De två första åren gjorde jag allt själv men det håller inte i längden om man vill utveckla företaget. Nu kan jag sitta här och dricka kaffe med dig utan att allt stannar av och jag hinner vara producent och tänka på utveckling och strategi.

Vad är det som har hänt rent konkret sen du startade? Daniel beskriver hur han sista året investerat och satsat på sitt nya affärsben ”Technical Events” vid sidan av beställningsfilmen. Han har precis fått ett ramavtal med LKAB där han producerar deras behöv av rörlig bild i olika former. Muskot Media har levererat manus, produktion och storbildsproduktion till LKAB:s personalfest i Kiruna. Det innebär att Arena Arctica byggdes om till festlokal för ca 7000 personer. Det var en stor show med Måns, Nanne, Danny, Orup och Lena Ph. – Efter showen kom Stockholmsteamet som fixat artister och musik fram och sade att de var djupt imponerade av vår produktion, att de inte trott att någon här uppe kunde leverera så snyggt. Det kanske säger mer om honom än om Muskot Media, men det var kul att höra i alla fall, säger Daniel.

Fridas favorit

Fridas favorit

Det är det här konceptet jag fortsätter att utveckla nu. Vi är ett väldigt teknikdrivet företag. Det jag gör på denna front är att utveckla tekniken, så det ska bli så lätt som möjligt, för den som föreläser och därmed ge ett bra resultat för MIN kund. Vi nöjer oss inte med den lösningen som alla andra har utan försöker vara kreativa även här och hitta på något nytt eller åtminstone ligga långt fram. Varför ska Norrland alltid vara sist?

Just nu håller jag på att pressa mina medarbetare för att se hur mycket varje enskild person kan multitaska dvs hur mycket teknik kan en människa sköta tex vid en sändning, var går gränsen? funderar Daniel och fortsätter – Normalt mot kund, pratar jag aldrig i tekniska termer, för de är de helt ointresserade av. Där pratar jag ”vanligt”. Det handlar om att lyssna, förstå och kunna sätta sig in i vad de behöver och på ett begripligt sätt tala om vad jag kan göra för dem. Jag pratar inte om megabite och bandbredd. Jag säger du får 60 minuters livesändning av bästa bild och ljudkvalité för X prislapp. Det gillar LKAB i alla fall.Master Slave

– och så producerar jag ”Morgonrock” för NLL, det är ett bra jobb och så har jag lite andra planer men de får vi ta lite längre fram.  Nu måste jag ha en kopp kaffe, säger Daniel  -Vill du ha?

Daniels favorit

Daniels favorit

MUSKOTMEDIA

Foto och text; Almkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s