Ge mig ett hamnområde att förvandla!

I början av 90-talet var Malmö i kris. Det gamla Malmö med tung industri som Kockums hade nått slutet på sin era, arbetslösheten var stor, utbildningsnivån låg och framtiden kändes tung. Men en kris kan på sikt vara det som möjliggör framtiden och det var precis det som hände i Malmö.

De politiska partierna enade sig över partigränserna och 1995 bestämde man sig för att satsa offensivt inför framtiden. Man åkte ut i världen och tittade på hur städer som Barcelona och Manchester förvandlat sig och man tog ett par stora och viktiga beslut. Man satsade på att bygga Malmö Högskola som skulle vara en cityintegrerad verksamhet med stark koppling mot näringslivet och med utbildningar kopplade till medier och den snabba digitala utvecklingen. Öresundsbron skulle byggas för att förstärka regionen och kopplingen mot kontinenten. Man skulle även bygga ett landmärke som stack ut, Turning Torso. Havet och hamnområdet skulle bli Malmös nya profil, där utbildning, näring och bostäder skulle finnas sida vid sida.  Det var en offensiv satsning.

Hamnområde i förvandling

Hamnområde i förvandling

På besök hos Media Evolution

På besök hos Media Evolution

På 15 år har denna satsning gjort att man ökat Malmös befolkning med 100 000 människor. Från 210 000 människor till 310 000. I dag är Malmö en ung stad där hälften av befolkningen är under 29 år. Det krävdes modiga offentliga beslut för den förvandlingen, men det gick.

Jag har varit i Malmö för att studera hur de gjorde den här resan. Med mig som dörröppnare och ciceron mot spelbolagen hade jag Michael Stenmark, som är utflyttad Luleåbo (och kanske snart nyinflyttad) med 25 års imponerande erfarenhet av spelbranschen både nationellt och internationellt.

När vi står i hamnområdet i Malmö så tänker jag på det gamla malmhamnsområdet i Luleå och tänker att där skulle vi kunna ”göra en Malmö”,  fast på vårt vis. Det finns många likheter mellan Luleå, Piteå och Malmö. Det är städer som håller på att ställa om  från traditionella till nya näringar. Det finns en nyvunnen insikt om att börja bygga och använda städernas vattenläge. I Malmö har man dock fokuserat på att skapa ett ”cityintegrerat universitet” och det känns väldigt inspirerande. Jag och många med mig, hoppas att vi även i Luleå och Piteå får se fler av universitets framtida lokaler och verksamheter förlagda på andra platser än på campusområdena. 

Möte med Magnus Thure Nilsson, Sara Ponnert och Emma Estborn, Media Evolution

Möte med Magnus Thure Nilsson, Sara Ponnert och Emma Estborn, Media Evolution

Vi börjar med att hälsa på hos MEDIA EVOLUTION. Det är ett KLUSTER och en MEDLEMSORGANISATION (med 270 företag) där man under ett tak utvecklar nya affärer, produkter och innovationer inom mediefältet. Huset invigdes alldeles nyligen och sköts rent operativt som ett AB. Magnus Thure Nilsson (vice VD), Sara Ponnert (affärsutvecklare) och Emma Estborn (Strategisk projektledare, ansvarig kreativa näringar) berättar passionerat om resan till det färdiga huset ”Media Evolution”.

 Resan startade med en förstudie 2004 och i den förstudien slog man fast att man skulle skapa ett gemensamt hus och nu åtta år sedan är det på plats. Huset skulle bli en plattform för möten och kommunikation. Huset har idag 18 anställda och har inneburit en bra affär för Malmös utveckling, berättar Magnus.

Offentliga aktörer investerar årligen 2 miljoner i verksamheten. Dessa pengar har sedan växlats upp med EU-medel (bl a kompetensutvecklings projekt)  och privata pengar och genom olika uppdrag åt olika aktörer. Totalt omsätter verksamheten 25 miljoner. De som är anställda har olika roller bl a en som på heltid är omvärldsbevakare. Medie Evolution tar även betalt för match making, där man kopplar ihop presumtiva kunder med mindre bolag i huset. Personalen fungerar även  som konsulter för att sprida kunskap om de nya näringarna och de samarbetar med andra partner i Malmö som är bra på olika saker, bl a med CONNECT för riskkapital. Själva huset har imponerande valmöjligheter om man vill hyra lokal. Allt ifrån bord, stol och skåp/timme till tjusigare kontor med kortare eller längre hyreskontrakt.

Michael Stenmark provsitter

Michael Stenmark provsitter

Hjärtat, lunchrestaurangen

Hjärtat, lunchrestaurangen

Hjärtat i huset är lunchrestaurangen som fungerar som matsal, fik och mötesplats. Där har man ett ”early bird” erbjudande med billigare lunch (som är välutnyttjat) om man äter tidigare än normal lunchtid.

Första natten i Malmö så drömmer jag att jag är en riskkapitalist och en god diktator och att jag just köpt ett hamnområde…fortsättning på Malmövistelsen följer i nästa blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s