Det svävar ett moln ovanför oss…

I förra bloggen lyfte jag fram 8 punkter  kring de kulturella och kreativa näringarna som man kan se som byggstenar för att skapa starkare näringar framöver. Jag lovade också att lyfta fram några konkreta förslag och här kommer ett som börjar i en väldigt okonkret ände. För att nå det enkla måste man ofta färdas genom komplexiteten. Om ni känner att ni vill somna efter ett par meningar hoppa då till sista tredjedelen, så förstår ni poängen 😉

Jag brukar måla upp den här bilden. Över oss alla svävar ett moln av strategier och dokument som är beslutade på olika politiska nivåer. I Norrbotten har vi RUS:en (regional utvecklings strategi). Det är ett dokument som politiker och tjänstemän har som gemensam utgångspunkt när man jobbar och tar beslut i olika ärenden. Detta dokument innehåller 5 prioriterade områden; livsmiljöer, innovation och förnyelse, tillgänglighet, kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud och strategiskt gränsöverskridande samarbete.

Det intressanta med de kulturella och kreativa näringarna är att de SKÄR HORISONTELLT igenom alla dessa områden. Det innebär alltså att en kraftfull och strategisk satsning på de Kulturella och Kreativa näringarna i högsta grad kan stärka den regionala utvecklingen, på samtliga av de identifierade nyckelområdena. DET ÄR  KRAFTFULLT.

På den nationella nivån har har Kultur och Näringsdepartementet formulerat en handlingsplan, som sträcker sig tom 2012. I dagsläget vet ingen hur det kommer att se ut framöver men det man kan se är KKN näringarna bakas in i olika projekt och program som t ex  i Innovationsstrategier, som släpptes igår. Tillväxtverket är den nationella myndighet som har ansvar för KKN näringarna och som också finansierar olika projekt som  t ex som Creative nodes.

På EU nivå pratar man om Europa 2020. Där finns en stor tilltro till att KKN ska vara den näring som stärker Europas konkurrenskraft och bidrar till den europeiska sammanhållningen och kulturen. Detta finns formulerat i programmet Creative Europe som ska sträcka sig från 2014 och framåt.

Hänger ni med eller har ni somnat? Min poäng med att måla upp den här bilden är att visa på att det är rätt svårt för ett enskilt bolag att ha tid och kunskap att navigera bland dessa dokument och myndigheter. Samtidigt är det på denna nivå man beslutar om lagar, regler och olika typer av stimulanser osv som faktiskt i högsta grad PÅVERKAR det ENSKILDA BOLAGET.

Så min slutsats är rätt enkel. Det borde finnas koordinatorer/mäklare inom KKN som hjälper till att bevaka denna nivå och konkretisera den mot branschen. KKN är en relativt ny och spretig bransch där man inte har någon centralt placerad person på en branschförening som gör detta arbete och mitt förslag är att man ur ett kommunalt och regionalt perspektiv borde satsa på koordinatorer/mäklare. Man skulle få igen den ekonomiska insatsen med råge i form av starkare bolag är jag övertygad om.

Jag har pratat med en del företag om det här ”molnet” och någon beskrev det som en ointaglig djungel. Man har helt enkelt inte tid och möjlighet att ta sig an detta och är samtidigt frusterad för att man förstår att man kan få en starkare affärsutveckling om man blev bättre på research och omvärldsbevakning.

Så svårt och så enkelt, eller hur?

4 tankar om “Det svävar ett moln ovanför oss…

  1. Svårt, Enkelt och helt rätt : ) Så klart vi skall arbeta åt det hållet. Det är den enda vägen att gå. Koordinatorer, mäklare och en bransch-förening borde vara en självklarhet. KKN sektorn måste stärkas, organiseras och framför allt få en röst som vårdar, värnar och lyfter fram och vet att värdera de många frågor och målsättningar som KKN företagen gemensamt måste formulera.

  2. Helt rätt! Starkare företag och ökade samarbeten bidrar till fantastiska synergieffekter. Men det är en djungel och en branschorganisation kan både hjälpa till att navigera och påverka beslut. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s