Det är något visst med taxichaufförer

Taxichauffören "underbar" i Singapore

Taxichauffören ”underbar” i Singapore

Funderar över det här med eldsjälar och det här med bransch och gränsöverskridande. I förra veckan var jag ”Side-kick” på konferensen Academy of Swedish Lapland på Kulturens Hus i Luleå. Det innebar att jag skulle försöka få lite djup och allvar i frågor som rör turism och besöksnäringen. Det var en fet utmaning men också en möjlighet att få lära mig mer om en näring där det finns en rackarns stor utvecklings-potential och där  t ex KKN ( turism och besöksnäring inkluderad förstås) och Data/IT branschen tillsammans har en stor potential att utveckla nya digitala tjänster och näringar.

Christer Asplund

Christer Asplund

Christer Asplund var en av föreläsarna som berättade om vikten att använda våra 5 sinnen när vi tänker och presenterar nya produkter och tjänster. Och det är förstås en rätt så naturlig och klok insikt samt en allvarlig utmaning när det kommer till att faktiskt lyckas; syn, hörsel, smak, känsel OK men lukt…ja det är lite svårt via nätet. Att visualisera så man känner doften osv. Han understödjer sin argumentation med forskning om endorfiner som är kroppens belöningssystem och han förslår att vi i Swedish Lapland borde kreera någon form av ”Endorfincentrum” här och jag kan ge mig den på att i nästa vecka ska alla bygga endorfinlabb och jag ser fram emot alla initiativ på den fronten.  Christer har också skrivit den utmärkta boken ”Place Managment”  som beskriver hur man kan utveckla städer, regioner och länder. Han betonar vikten av eldsjälar och då inte enskilda sådana utan en mängd sådana som finns lite här och var och som TILLSAMMANS kan skapa underverk.

På plats på stora scenen i Kulturens Hus hyllar han speciellt taxichaufförerna som en av stadens viktigaste ambassadörer och lovordade den som körde honom från flygplatsen och in till staden. Marita Ljung, Statssekreterare  hos näringsministern berättade om satsningen ”Attraktionskraft Sverige” (och hyllade också taxichaufförerna i Luleå ovetandes om Christers taxiberättelse) berättar om regeringens pilotsatsning på 5 orter i Sverige. Kiruna har fått 10 miljoner och sedan har offentliga och privata aktörer kring Kiruna laddat med samma motfinansiering. Men framför allt så berättar hon om att man gjort en arbetsgrupp där olika företrädare för industri, transport, besöksnäring osv tillsammans ska titta hur man utvecklar näringen på bästa sätt. Gruppen ska fokusera på att eliminera hinder för att få till stånd en sån gynsam utveckling inom turism och besöksnäring.  Det är så vackert att jag nästan tappar ordet där jag sitter på scenen.

Marita Ljung, Statssekreterare hos Annie Löf

Marita Ljung, Statssekreterare hos Annie Löf

Kanske är det ARBETSGRUPPER som man lägger krutet på framöver, i stället för på en till utredning. Det är sånt som får mig att bli tårögd. Och jag är inte i riktig ”Janne Josefsson” klass men jag lyckades i alla fall få Marita att lova att hon ska ta med sig Norrbottens önskan om att bygga Norrbottniabanan till regeringen. Och så gjorde vår nytillträdda landshövding en av sina första officiella framträdanden i Norrbotten och berättade så fint och klokt om vår fantastiska region och att han ska göra vad han kan för att stödja den viktiga turism och besöksnäringen. Sade han inte också något fint om taxichaufförer?

Sven-Erik Österberg, ny Landshövding

Sven-Erik Österberg, ny Landshövding

På natten tar jag i alla fall en taxi hem och jag berättar för chauffören om dagens hyllningar till hans yrke. Han blir glad och berättar i sin tur att han kommer från en liten by utanför Gällivare (som jag förstås glömt namnet på) och berättar målande hur byn växer för att turism och besöksnäringen växer.

Och då kommer jag att tänka på den alldeles fantastiska taxichauffören i Singapore som frågade om jag ville se ”turist Singapore” eller det ”riktiga Singapore” och som sedan körde mig och mitt sällskap runt och visade hur vanligt folk bodde och berättade om politik och religon och bjöd på mjölk och kakor i sin egna enkla lilla våning. Sen dess har förstås Singapore en alldeles speciell plats i mitt resehjärta.

Och så avslutningsvis storyn om en helt annan taxichaufför som blev upp över öronen spyless under en ”sena resan hem från krogen” körning. ”De” satt där bak och hycklade och var oförskämda och till slut…mitt på Bodenvägen stampade han bromsen i backen i 110, så passagerna flög rakt in i framsätena. Sen gick han ut och öppnade dörren och bad dem kliva ut och JÄVLA vilket liv det blev. Men den utgången är en helt annan blogg. Men gränsöverskridande innebär nog att man ska bete sig respektfullt mot varandra och trötthet och fylla ska man nog också undvika, oavsett bransch. Och har ni inte sett filmen Helsinki Napoli All Night Long (1987) av Mika Kaurismäki, så gör det  🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s