Johan på väg in till lokalt vattenhål i Luleå

Det som krävs är ett Apple tänk

Jag och Johan Nordberg träffas över en hamburgare och öl för jag vill veta hur en omtalat duktig programmerare ser på sin hemstad och sin framtid. På hans hemsida som är en ”sensorisk upplevelse”  står det I’m a computer guy who loves to create things. När Johan var 6 år fick han en Mac av sina föräldrar men det var först när han var 20 år som han kom på att han faktiskt skulle kunna jobba med det han var bra på; att knäcka bra ideér, tänka visuellt, programmera och se till att både yta och innehåll fungerar.

Johans hjärna?

Johans hjärna?

Många är ju bra på det ena eller andra, säger jag men du verkar liksom bra på både och plus ideérna säger jag, hur går det till när du jobbar egentligen? Johan svarar att han först ser bilden av hur det ska se ut och sen liksom bara vindlar allt på. Han vrider och vänder på händer och armar framför sig för att försöka beskriva vad som händer i hans huvud. – Det är en slags intuitiv process som bara kör, jag vet egentligen inte vad som händer, säger han. Jag tänker att processen låter väldigt lik den en bildkonstnär beskrev för mig en gång. Sista tiden har han mest jobbat med att visualisera data av olika slag och han visar Mike Bostocks sida, som är en av hans inspiratörer.

Kanske Johans första Mac?

Kanske Johans första Mac?

Johan gick elprogrammet på gymnasiet och var så pass närvarande att han klarade sig igenom men inte mycket mer. När han var där var det datorerna som intresserade honom och inte de stora maskinerna som var lärarnas fokus (lärarna kom från industrin). – Det var jag som visade dem hur datorerna fungerade och vad de kunde göra, berättar han. Lärarna kunde ingenting om det. Jag skulle lära mig el, installationer osv men jag föredrog att bygga system i stället och det var då jag kom att jag kanske skulle kunna leva på det, berättar han.  Sen blev han anställd av Conny Ericsson (som han talar varmt om) ute på Aurorum på ett litet EU-projekt och ungefär samtidgt så släpptes den första I-phonen. Han beställde en via nätet och en kompis till hans pappa stod i kö i USA för att hämta ut den. – Jag minns fascinationen när jag fick den, över alla sensorer i den. Tankarna började snurra och sen jag byggde en seismometer App. Den kostade 7 kronor och försäljningen var explosiv. Sen startade jag mitt eget bolag ”Yellow Agent” och jobbade med open sourcelösningar. Sen hittade en kille i Kalmar Johan via nätet och jag flyttade dit och vi byggde communitys.

I phone kö 2012

I phone kö 2012

Stockholm ett tag

Stockholm ett tag

Sen blev det Stockholm och start av en studio med tre andra killar. Vi hade verkligen kul berättar Johan men vi missade lite affärsmässigheten så vi lade av efter ett tag. Sen drog jag till Florens i Italien genom ERASMUS projektet och där utvecklade jag en musikinstrument APP som snart kommer att släppas (och jag får testa Betaversionen och vill genast ha den) 7:- kommer den att kosta. 100 om man vill ha en proffsvariant. Sen byggde han en bloggscen för modebloggar, med en kille från studiotiden i Stockholm. I januari drar han vidare till Australien för att jobba och uppleva ett nytt land, ha kul, få variation och nya utmaningar.

Vi pratar på om utbildningar och Johan säger att han önskar att han var född 10 år senare för då fanns det så mycket roliga utbildningar han kunnat gå, nu har han fått lära sig själv. Han tror att framtidens utbildningar kommer att ske genom virtuella universitet och rekommenderar Khan Academy som ett bra exempel. –  Generellt sett så tror jag att många strukturer skulle må bra av att rivas efter cirka 4 år och sen skulle man skapa något nytt. Jag tror kommunala system osv är för stelbenta för att överleva i längden. Likaså ställen där man kan få rådgivning och finansiering, det kommer att bli mer av nytänk som Kickstarter t ex, sånt kommer att växa för att det kapar en massa mellanled, säger han.

Vad tycker du om din hemstad frågar jag. – Jag kommer alltid att mellanlanda här, det är ju här jag har min familj men det är lite för kallt och så är det synd att universitet och centrum är så långt från varandra. Man borde få in lite mer sköna studenter till stan och jag är ingen sportbarskille och då finns det för lite andra alternativ, klubbar osv. Sen blir jag arg över feltänket man gör här och på andra ställen. SLUTA att tänka att Luleå ska växa säger Johan. Fokusera i stället på att optimera och bygga kvalite och hållbart, DÅ flyttar ju folk hit! Det krävs ett Appletänk här. Fokusera på ”produkten” Luleå så kommer folk att stå i kö.

En biosfär i lekformat

En biosfär i lekformat

Vad tror du om idén, frågar jag med ett ”kuligt hus” , hur skulle ett sådant se ut ? Det är enkelt säger Johan, fyll upp det med kreatörer och fixa BRA AKUSTIK så kommer det att snurra av sig själv, och så förstås ett schysst fik också. Att sitta där och ha möte ska kännas som att man sitter i en studio, det vore optimalt! I övrigt då, något mer man borde göra i Luleå, frågar jag. – Man skulle faktiskt kunna bygga en genomskinlig biosfär över hela Luleå, typ från Gäddvik och över Svartöstaden och sen från Gammelstad och ut över Skärgården. Då skulle det bli mindre kallt, föreslår ”programmeraren”. Vi tömmer ölen och går ut. Det är ingen kö utanför Bishop bara lite blåskallt.

Yellow Agents

Johans personliga sida (som är en sensorisk upplevelse, testa!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s