Det sjuder och bubblar i Norrbotten, nu jävl…

Teknikutvecklingen går först och sen försöker vi ”stackare” anpassa oss och hitta vägar att nyttja och tjäna pengar på den. Annat var det förr. Då satt man i sitt mörka hus vid en brusande fors och funderade hur man skulle överleva ett år till. Någon kom på idén med hjulet, det forsande vattnet och den kraft som gick att utvinna ur det. Nu är det som sagt tvärtom ofta. Unknown-3

Men så händer det helt plötsligt.  Efter 5 år långa förhandlingar så har ett avtal i dag slutits mellan Stim och Youtube. Det innebär att fler kommer att kunna leva på den musik de producerar. Helt plötsligt så lyckas man få ihop ett avtal där upphovsmännens representant STIM och distributören Youtube kommer överens, vilket i sin tur kommer att gagna tittarna. Det är att nyttja tekniska förutsättningar till det bästa. 

Annat är det med Norrbottens lokalpress som ska införa sina hårda betalväggar i november. Det innebär att det inte går att googla på nyheter eller att länka till nyheter om du inte är prenumerant. Sam Sundberg på SvD skrev i veckan en träffande krönika om detta. Han inleder med orden – Snart slocknar Norrbotten, åtminstone försvinner det från min mediekarta. Jag vet inte vem lokalpressens ägare haft som rådgivare för det nya medielandskapet. Jag har två teorier. En är att ägarna som är en stiftelse i Norrköping (utan insyn) mycket väl vet vad de gör, de lägger helt enkelt på relativt kort sikt ned sina tidningar i norr. Den andra är att man absolut inte fattar vad man håller på med och att man borde få IG i omvärldsanalys. På detta kom ett rykte om att SVT ska dra ned på redaktionerna i Norrland och som de själva bemötte väldans underligt. De sade typ att så ska de inte göra FAST de behöver bevaka södra Sverige bättre och de har för lite pengar (hmm ska vi gissa vad det innebär?) Det positiva är hur som haver att det sjuder och bubblar i buskarna, inte av hembränning utan av mer eller mindre realistiska initiativ där människor själva drar igång aktiviteter för att fortsatt försöka få ut sina bilder av Norrbotten, även efter november. Heja alla initiativ, må det bli ännu fler!

Unknown-2Och mitt i alla upprörda känslor och samtal kring detta så tänker jag att det är få som diskuterar det riktigt svåra. VEM är våra mottagare, HUR NÅR vi fram och vilka RELATIONER måste vi skapa. Jag tänker på den internationella pressens täckning av Facebooketablering och konflikterna mellan rennäring och gruvprojekteringar. De artiklarna har varit både faktaspäckade, djuplodande och intressanta. På den nationella arenan har det dock varit betydligt tystare kring dessa frågor. Jag har tyvärr inte svaret men jag vet att naturtillgångarna i norra Sverige gör att hela Sverige fungerar. Hur kan vi nyttja detta faktum och all annat kul som händer här så att det blir intressant, faktiskt når fram, uppskattas och får fler att vilja hälsa på och leva här? 
Och så till slut – Går det framåt med arbetet att skapa en ny kreativ mötesplats i centrala Luleå?  JA nu har även Tillväxtverket beslutat att de stödjer utvecklingen av detta. TACK! Och så avslutade jag veckan med att göra en sån där ”fånig” liten Facebooktest. Den här gången om min mentala ålder. Resultatet blev 66 år, hmm kanske dags att lägga ned och gå i pension, vem fa… tror jag att jag är. Facebook kan ju inte ha fel 😉
stinanamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s