Honorary Citizens av Austin, jo jag tackar

Sitter och lyssnar på sessionen The Future of Making, där Joi Ito, MIT Media Lab och Tim Brown, CEO of IDEO diskuterar våra mänskliga behov och hur vi kan använda teknik för att utvecklas och för den delen också avvecklas. Joi berättar om när de gjorde ett Living Lab med invånarna i Detroits mest nedgångna kvarter.

Joi Ito, MIT Media Lab

Joi Ito, MIT Media Lab

Det blev en av hans mest innovativa upplevelser. Vi i akademin lärde oss mer av invånarna där kring innovation och kreativitet än vad de lärde sig av oss, säger han. Och kanske är det stunder som dessa som är det bästa med konferensen South by Southwest, tänker jag. Den här briljanta blandningen av den akademiska världen i skön förening med en ofta rätt brutal verklighet.

Kevin, Natalie får besök av Luleå

Kevin, Natalie får besök av Luleå

Tidigare på dagen har jag och Niklas Nordström, Luleås kommunalråd träffat Austins Borgmästare Leffingwall samt Kevin Johns och Natalie Betts,  på Austins Näringslivskontor. De berättar om sina strategier för att ge alla barn i Austin förutsättningar så att de också ska vilja och kunna bli företagsledare och vara med och utveckla staden, oavsett vilka hem de växer upp i. De har gjort en slags Task Force med 25 större bolag för att hjälpa dessa barn och ungdomar. National Instruments är ett av de stora bolag som bl.a arbetar med robotutveckling och som driver programmet ”Girls who loves robots”. Det är så vi ser att fler unga kvinnor börjar intressera sig för teknik och vilja blir ingenjörer, berättar Kevin.

Och jag blir så glad när jag tänker på nystartade Luleå Maker Space och på Game-Jamet/spelutvecklings helgen vi just haft i Luleå, och på kommande workshops med teknik, kreativitet och lust för barn, ungdomar och verksamma bolag inom de kreativa näringarna. Vi är på rätt väg för att utveckla Luleå till en ännu coolare och hetare region, det är jag helt säker på och fast vi är få i jämförelse med Austin, så säger Kevin att det inte spelar någon roll. – Det är inte antalet människor det hänger på utan vad de uträttar, säger han och tillägger att de som uträttar bra saker vill Austin absolut samarbeta med.

Honorary Citizens

Honorary Citizens

Upplyfta av dagens möten lämnar vi Austin City Hall med ett intyg där det står att ”The City of Austin proudly confers the Title of Honorary Citizens on…” och så våra namn handskrivna. Nu har vi lite att leva upp till, precis som det ska vara/ Stina 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s