”Avtal” Luleå/ Austin på plats ;)

Texas ursprung

Texas ursprung

På Austin Club, berättar författaren och journalisten Sam Gwyne omTexas och Austins historia, som också ligger till grund för hans bok Empire. Den handlar om ”indianer och cowboys” men i en betydligt mer komplex och sann variant än den vi normalt sett i de gängse Westernfilmerna. Denna kamp som var en tämligen brutal och seg historia, är  det som ligger till grund för dagens Texas. Där man hyllar ”görandet”, självförverkligandet och självständigheten.

Vår moderator för dagen, Billy McCormac skrev en intressant artikel i SvD där han beskriver hur Austins utveckling började 1967 när University of Texas stålnackade fotbollstränaren Darrell Royal träffade den spejsade countrysångaren Willie Nelson. Deras osannolika vänskap, som byggde på ett starkt gemensamt musikintresse, lade grunden för det nya Austin där hippies, cowboys, IT-entreprenörer, akademiker och givetvis artister kunde leva under den smått fantastiska parollen ”Keep Austin Weird”.

Hotellet Driscoll, Austins ursprung

Hotellet Driscoll, Austins ursprung

Hur är det möjligt med denna enorma tillväxt och attraktionskraft som Austin och för den delen även grannstaden San Marcos har, tänker jag när jag sitter och lyssnar med 30 andra på dagens föreläsare, som har bilder på staplar och tabeller som skjuter iväg som raketer mot himlen. Det finns en hel del utmaningar också som den sjunkande vattennivån, hårt ansträngd infrastruktur och så har de förstås ett par starka incitament som vi inte har,  som enorma skattelättnader för etableringar och invånare.

San Marcos ledare Daniel och Adriana

San Marcos ledare Daniel och Adriana

Men ändå så stannar en insikt och känsla kvar att det handlar om modet och lusten hos de som leder. Under dagarna här lyssnar jag till olika politiker, tjänstemän, borgmästare och ambassadörer. De törs och de vill och de bygger sin stad och sitt land parallellt både underifrån och uppifrån. Och så är de faktiskt lite ”weird” de flesta av dem.  Och när dagen är slut och jag andats ensam vid ett bord så stormar Jim Butler in.

Jim Butler och jag skriver avtal

Jim Butler och jag skriver avtal

Jim är ansvarig för the Creative Industry i Austin och jag har fått typ 20 stycken ”jag hjälper gärna till med allt ni behöver” innan  jag for till Austin. -Schysta boots säger jag när jag ser hans stövlar och då går Jim igång och berättar att de är 22 år gamla och så pratar vi hantverk, cowboys och indianer, musik, film och så sliter han upp sin anteckningsbok och säger att vi bara måste göra ett avtal, så det gör vi förstås. Stolt tänker jag att jag nog också är lite ”weird” minsann

/Stina 😉

"Avtal" Luleå/Austin

”Avtal” Luleå/Austin

Jims boots

Jims boots

3 tankar om “”Avtal” Luleå/ Austin på plats ;)

  1. Det är inte illa , bra jobbat, fortsätt så , kanske vi kan utveckla Luleå ännu mera, men vi är på god väg/ Ulf J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s