Thanks Austin, we will be back

IMG_1206Ja hur sammanfattar man sin vistelse på en av världens största konferenser, South by Southwest (SXSW) och den interaktiva delen? Vad har jag lärt mig av Neil Young, Edward Snowden, George Takei, Anne Wojcicki, Nas, Ben Horowitz m.fl? Och hur svarar man på frågan om min och de andras vistelse här kommer att bidra till något som förbättrar Luleå och Norrbotten? 2020 har någon räknat ut att vi kommer att ha en datamängd som motsvarar sex av dagens Internet. 2011 nådde 26% av de stora bolagens marknadsföring konsumenterna, i dag är den siffran 8%, säger Marc W Scaefer som skrivit ett antal böcker i ämnet. Buzzet dvs nyhetsvärdet har avtagit, däremot inte kaoset. – How can you ENGAGE your customer, är dagens stora fråga. Svaret enligt spelpionjären Yu-kai Chou är att tänka mer på MOTIVATION än funktion.

Yu-kai Chou

Yu-kai Chou

Så flödet av information och kunskap och för den delen också an explosion of shit, som någon sade, kommer att fortsätta att öka. Det innebär att vi måste få mer kunskap och verktyg att hantera våra liv när vi kan vara uppkopplade alla timmar på dygnet.

Anne Wojcicki

Anne Wojcicki

En annan stor insikt är hur teknik bl.a genom Gamification och spel kan förbättra vår vardag. Hur t ex teknik kan användas för att få våra individuella gener kartlagda och hur det innebär att vi faktiskt kan förebygga sjukdomar och förbättra hälsa. Här finns svindlande belopp att spara för samhället. Men det utmanar förstås också befintliga system och kommer även att påverka hela matindustrin, säger Anne Wojcicki. Sen har vi förstås det stora temat om säkerhet och personlig integritet. Både Snowden och Asange har funnits med på länkar för att diskutera ämnet och försvara vår personliga frihet. Och så har vi den stora Maker Kulturen med en egen Makerfaire som gjort ett stort insteg på årets konferens. En rörelse för att återta glädjen i att skapa och bygga med våra händer och tillsammans med andra.

Luleå delegationen

Luleå delegationen

Det mesta på konferensen är globala rörelser. Alla vill nå fram i bruset, hitta de rätta affärsmodellerna och på olika sätt fortsätta utveckla teknik och kunskap om hur allt detta påverkar oss som människor och vår värld. Utvecklingen måste ses ur ett macro och micro-perspektiv samtidigt och vi måste vara med i framkanten där nya saker tas fram och diskuteras. Jag är mäkta stolt att vi i år blev ett gäng på 10 personer som kunde åka och för en vecka befinna oss just där det händer, tack vare privata och offentliga insatser. Och jag är mäkta stolt att vi byggt vidare på fjolårets initiala kontakter för att kunna utveckla Luleå och Norrbotten med bundsförvanter i Austin och jag är glad över alla nya kontakter vi hittat. Vi kommer att fixa en träff när vi är tillbaks för att att berätta mer. Over and Out from Austin/ Stina 🙂

Kanske dags att åka hem nu?

Kanske dags att åka hem nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s